Miten pääsen alkuun?
Kun käyt luonani Beauty Colors-värianalyysissä, testaan kankaiden avulla värivuodenaikasi ja näytän sinulle sopivat värit kasvojasi vasten. Kerron sinulle sopivat materiaalit ja kuosit. Saat mukaasi värikartat, joiden avulla voit käydä läpi vaatekaappisi kaikki vaatteet ja asusteet. Ota värikartat mukaan myös vaatekauppaan, kirpputorille ja sinne, mistä ikinä ostatkin vaatteita. Tai jos ompelet itse, ota värikartat mukaan kangaskauppaan. Hyvä vinkki ostoksille mennessä on pukeutua oman värivuodenajan värisiin vaatteisiin. Näin on helppo aloittaa vertailemalla potentiaalisen uuden hankinnan värisävyä omiin vaatteisiin. Väärä sävy ikään kuin pomppaa pois, ei kuulu joukkoon.
Värikartassasi on 32 kankaista tilkkua, vaikka sävyjä on tietenkin satoja. Ensimmäiset seitsemän väriä ovat neutraaleja värejä, joiden jälkeen ovat perusvärit, vaaleat värit ja tehostevärit. Neutraalien värien ideana on muodostaa vaatekaappisi perusta, koska niihin on helppo yhdistää mikä tahansa sävy värikartastasi. Näistä löytyy sinun ”uusi musta”, jos värivuodenaikasi ei ole talvi. Neutraaleista väreistä tummemmat ovat loistavia talvisesongin vaatteisiin ja asusteisiin ja vaaleammat puolestaan kesäsesonkiin. Neutraalit värit ottavat vaikutteita niiden rinnalle tuoduista perus- ja tehosteväreistä. Tällöin samakin vaate eri yhdistelmissä saa hieman erilaisen luonteen. Neutraalit värit ovat myös hyvä valinta kenkiin ja laukkuihin sekä muihin asusteisiin. Näin ne pystyy yhdistämään mihin tahansa asuun eikä sinun tarvitse ostaa jokaiseen asuun erikseen asusteita.
Vaikka perusvärit ovat värikkäämpiä, ne käyvät yhteen useimpien muiden värikarttasi sävyjen kanssa. Voit käyttää perusvärejä useammin kuin kerran viikossa eivätkä ihmiset ”muista” niitä. Jos sinulla on vain yksi tehostevärinen vaate – esimerkiksi minulla keväänä ruohonvihreä pusero – ihmiset miettivät, että aina sillä naisella on se sama pusero. Mutta koko kaappi täynnä omia neutraaleja värejä, perusvärejä, vaaleita värejä ja tehostevärejä, silloin jengi ihmetteleekin, että miten se nainen tekee sen, kun hänellä sopii kaikki niin hyvin yhteen!
Vaaleat värit ovat loistavia juhla- ja paitapuseroihin. Tehostevärit pääsevät oikeuksiinsa leningeissä, puseroissa, urheiluasuissa ja asusteissa.
Miten aloitetaan vaatekaapin siivous?
Käy jokainen vaate yksitellen läpi. Voit samalla lajitella vaatteet kategorioittain sängyn päälle, jolloin jatkokäsittely on helpompaa ja nopeampaa. Ensimmäiseksi poista kaikki liian pienet ja liian isot vaatteet. Ne saavat näyttämään sinut lihavalta. Jos et juuri nyt oikeasti laihduta, laita väärän kokoiset vaatteet myyntiin tai kierrätä ne. Sen jälkeen ota käsittelyyn kaikki vaatteet, joita et ole käyttänyt vuoteen tai yli vuoteen. Näistä katso, onko mikään sinun väriäsi, kuosiasi ja materiaaliasi. Jos vaate ei täytä näitä kolmea kriteeriä, laita myyntiin tai kierrätä. Seuraavaksi poista kaikki rikkinäiset ja kulahtaneet vaatteet. Mitä jäi jäljelle? Jos lempivaatteesi ovat väärän värisiä, käytä loppuun oman värisen huivin kanssa. Oikean värinen huivi torppaa väärän värin vaikutusta ja nostaa huomion kasvoihisi saaden ne hehkumaan. Älä osta enää uusia väärän värisiä vaatteita. Oikean väriset maksavat saman verran! Miksi maksaisit siitä, että näytät huonolta?
Pakkaa kausivaatteet ja -kengät ylähyllyille. Tee itsellesi ostoslista mahdollisesti puuttuvista vaatteista ja kengistä sekä asusteista. Puuttuvan tuotteen perään voi kirjoittaa hinta-arvion. Laske hinnat yhteen, niin saat summan vaatebudjettiisi. Jos summa on suuri, jaa hankinnat kahdelle tai useammalle vuodelle. Voisitko saada jonkin tuotteen ostettua edullisemmin second hand liikkeistä, kirpputoreilta tai alennusmyynnistä? Hyödynnä hankintoihisi myös myyntituotto, jonka saat myydessäsi itsellesi tarpeettomia vaatteita.
Miten kootaan peruspuvusto?
Kun tiedät oman värivuodenaikasi, joka määrittelee sinulle sopivat värit, kuosit ja materiaalit, on helppo alkaa rakentamaan toimivaa vaatekaappia. Ota huomioon myös vartalotyyppisi ja mihin tilaisuuksiin tarvitset vaatteita. Onko työsi puolesta erikseen työnantajan kustantamat vaatteet vai voitko käyttää omia vaatteita? Onko työvaatteille määrätty kriteerit?
Useimmilla naisilla toimii peruspuvusto 4 + 2 + 5 = 40 eli neljä alaosaa, kaksi jakkua (voi olla neuletakkejakin) ja viisi puseroa. Yhdellätoista vaatteella saat neljäkymmentä eri asukokonaisuutta. Näihin mukaan vielä huivit, vyöt, korut, kengät ja laukut, niin saat variaatioita jo vaikka kuinka paljon!
Jos sinulla on paljon oman värisiä vaatteita, joissa myös kuosi ja materiaali ovat sinulle sopivia, voit tehdä peruspuvuston neljään eri vuodenaikaan sopiviksi, jolloin kausivaatteet pakataan aina säilöön vuodenajan vaihtuessa. Voit myös tehdä peruspuvuston erikseen työkäyttöön (jos saat valita itse työvaatteesi) ja toisen vapaa-ajalle.
Peruspuvustoon valitse neutraali väri omasta väripaletistasi ainakin yhteen alaosaan ja yhteen jakkuun. Toiseen alaosaan ja jakkuun voit valita jonkin toisen neutraalin värin tai perusvärin omasta värikartastasi. Kahteen muuhun alaosaan voit valita minkä tahansa värin omasta väripaletistasi. Persoonallisuutesi ratkaisee, suositko mieluummin neutraaleja värejä, perusvärejä, vaaleita värejä vai tehostevärejä. Viiteen puseroon valitse ainakin yhteen neutraali väri ja yhteen perusväri, loppuihin kolmeen voit valita minkä tahansa sävyn omasta värikartastasi.
Huomioi kaikissa vaatteissa myös se, että materiaali ja kuosi ovat sinun värivuodenaikaasi sopivia ja että vaatteen malli sopii vartalotyypillesi. Jos sinun on vaikea löytää kaupasta täydellisiä vaatteita, voisitko teettää ompelijalla? Parempi omistaa yhdet täydelliset housut kuin kolmet ihan kivat! Jos haluat teettää osan peruspuvustosta tai koko peruspuvuston, voit laittaa vaatebudjettiin useammalle vuodelle. Pienin askelin kohti toimivaa vaatekaappia!
Seuraavassa väriblogissani perehdytään tarkemmin värivuodenaikojen väreihin, materiaaleihin ja kuoseihin. Ensimmäisenä vuorossa kevät. Värikästä elämää siihen asti!